1

Re: Опасната болест "Заразна агалаксия"

http://s020.radikal.ru/i703/1307/ed/60a125ed132f.jpg

2

Re: Опасната болест "Заразна агалаксия"

http://s017.radikal.ru/i415/1307/1c/38c564608e24.jpg

3

Re: Опасната болест "Заразна агалаксия"

поражения по ставите


http://s60.radikal.ru/i170/1307/00/2def89b4ba2a.jpg

4

Re: Опасната болест "Заразна агалаксия"

ne moga da namerq koi kakvo mi e otgovoril na vaprasa kajete mi kak da si pro4eta mneniqta

5

Re: Опасната болест "Заразна агалаксия"

здравеите,искам да попитам ,за какво точно заболяване става въпрос,имаме кам 100 овце от една сецмица през два тридена една по една се получава парене на вимето,и намаляване на млякото и отказва да пасе ,това е само няма куцотия няма салзене на очите слагаме им по 5 кубика окситетрациклин и се оправят но няма мляко  посочете какво да правим

Re: Опасната болест "Заразна агалаксия"

Ако някой от овцевъдите членове на форума има болни от агалаксия овце нека да публикува снимки с характерните симптоми за да може да са познават от другите животновъди.

Посетете блогът на Доц. д-р Дойчо ДИМОВ
www.doytchodimov.wordpress.com

Тема: Опасната болест "Заразна агалаксия"

Заразната агалаксия е опасно заболяване, което нанася поражения във вимето, очите и ставите. Причинителя на заболяването е грам-положителната бактерия Mycoplasma agalactia. Инфекцията се разпространява обикновено при контакт между болни и възприемчиви към заболяването животни. Болните животни отделят причинителя на заболяването с млякото, сълзите, урината, секрети от отворените рани по ставите. От гледна точка на разпространението на заболяването трябва да се знае, че не само болните, но и преболедувалите животни, които клинично изглеждат здрави са източник на заразата. Доказано е, че преболедувалите овце запазват причинителя в млечната жлеза 7 месеца след преболедуваното.
    Появяването и разпространението на агалаксията в здрави стада, в които са внасяни през различно време преболедували овце и кози, обикновено става през лактационния период (периода от оагването до пресушаването). С инфектираното мляко, чрез ръцете на доячите болестта може да се пренесе на възприемчиви животни. Заразяването може да стане и през устата чрез фуража, водата както и чрез някои други предмети, замърсени с инфектирано мляко и сълзливи изтечения от очите. С това се обяснява и появата на заболяването при нелактиращи овце и кози, кочове, шилета и ярета при които болестта протича по-леко.
    Болестта се появява сезонно най-вече през месеците март – август. През септември и октомври болестта затихва.
    Смята се, че агалаксията има стационарен характер, като с години се подържа в определена област. Преболедувалите овце придобиват имунитет.
    Икономическите загуби на овцевъдни и козевъдни ферми в които се е появила заразната агалаксия са големи.
    При свръхостро протичане болестта се развива много бързо с повишение на температурата, настъпване на обща слабост, отслабване и след около 5-6 дни настъпва смърт. При подостро протичане на болестта през първите 2-3 дни също настъпва повишение на температурата и след което се повяват поражения по вимето, ставите и очите.
    Пораженията във вимето се изразяват във втвърдяване, затопляне и болезненост. Секрецията на млякото намалява рязко, млякото става вискозно, примесено с гной и лактацията спира следв няколко дена. В други случай млякото моге да стане воднисто. След като затихне възпалението, вимето става отпуснато, меко или втвърдено или се появяват отделни твърди възли с големина на лешник.
    При по-голяма част от животните се наблюдават поражения на ставите и очите. Появяват се така наречените артрити и полиартрити. Ставите се подуват и стават болезнени.
    Пораженията в очите се проявяват със сълзотечения, светобоязън, конюктивит. Много рядко овцете ослепяват.

За профилактика и лечение на заболяването се обръщайте към д-р Румяна Иванова и
д-р Марияна Панайотова.

Посетете блогът на Доц. д-р Дойчо ДИМОВ
www.doytchodimov.wordpress.com